By jack123 | SEO RO | 0 Comments
Cuvinte cheie, ce sunt acestea și cum se faci research pentru cuvintele cheie în mediul SEO.
Un cuvânt cheie (keyword) este un cuvânt sau o expresie pe care oamenii o folosesc atunci când caută informații pe internet prin intermediul motoarelor de căutare.
Cercetarea cuvintelor cheie înseamnă înțelegerea limbii pe care publicul țintă o folosește atunci când caută pe internet informații, produse sau orice tip de conținut.
Este importantă cercetarea cuvintelor cheie ?
Da, cercetarea cuvintelor cheie este cel mai bun mod în care vă puteți forma o idee despre ceea ce tastează oamenii în motoarele de căutare atunci când caută conținut. Pentru a evita crearea de conținut care nu este relevant și nedorit, cercetarea cuvintelor cheie este o necesitate.
Gândiți-vă la ce ar căuta vizitatorii.
Puteți începe prin a vă gândi la cuvinte relevante pentru subiectul în jurul căruia vreți sa creați conținutul dvs., apoi utilizați instrumente de cercetare a cuvintelor cheie (keyword research tools) pentru a găsi cuvinte mai relevante pentru subiectul ales.
Există patru reguli simple pentru a vă ajuta să găsiți cuvinte cheie relevante pentru pagina dvs.:
Cuvintele cheie “seed” sunt niște cuvinte importante, de baza pe care le veți folosi pentru a vă ajuta în descrierea conținutul și pentru a vă identifica concurența. Instrumentele de cercetare (research tools) folosesc, de asemenea, cuvinte cheie pentru a genera o listă cu alte cuvinte relevante.
Mai întâi, trebuie să identificați această competiție utilizând cuvintele cheie pe care le-ați ales. Puteți face acest lucru printr-o simpla căutare Google ale acestor cuvinte cheie de bază (seed keywords) și vedeți cine se clasează pe prima pagină. Dacă nu găsiți site-uri de top care sunt similare cu ale dvs., ar trebui să încercați în schimb opțiunea „autosuggest”.
După ce ați identificat acești concurenți, puteți utiliza site-uri cu instrumente precum Ahrefs Site Explorer pentru a vedea raportul paginilor de top. În acest raport veți găsi cuvinte cheie de top pentru fiecare pagină.
Instrumentele de cercetare a cuvintelor cheie sunt simple, introduceți un cuvânt cheie de bază sau “seed” și ele generează o listă cu mai multe cuvinte cheie care sunt relevante pentru dvs.
Puteți începe prin a naviga printre forumuri, site-urile de întrebări și comunități. Procedând astfel, s-ar putea să găsiți tot felul de probleme și subiecte de care ar putea fi interesat publicul vizat și totodată probleme și subiecte care poate nu au fost acoperite de către concurența dvs.
Este bine să aveți o mulțime de idei și cuvinte cheie, dar de unde știți care sunt cele mai bune?
Utilizați SEO metrics, pentru a restrânge lista și pentru a rafina grupul de cuvinte cheie. Un exemplu de astfel de metrics al cuvintelor cheie este Search Volume. Puteți utiliza Search Volume pentru a afla lucruri cum ar fi, numărul mediu de căutare al unui cuvânt cheie. Dar rețineți că acest număr nu este numărul de utilizatori care au căutat, ci numărul de căutări. De asemenea, nu vă spune cât de mult trafic veți obține prin clasare și este o medie anuală.
De fiecare dată când creați conținut utilizând cuvinte cheie, trebuie să vă asigurați că alegeți pagina și conținutul potrivit pentru acel cuvânt cheie specific. Pentru a face acest lucru, puteți urma două reguli simple:
Dacă aveți o grămadă de cuvinte cheie pe listă și vă întrebați cum să le inserați în text, dacă ar trebui să le puneți pe toate într-o singură pagină? Sau dacă ar trebui să creați o pagină diferită pentru fiecare cuvânt cheie? Pai depinde. Totul depinde de modul în care Google vede aceste cuvinte. Fac parte din același subiect sau sunt cuvinte cheie pentru subiecte diferite? Puteți determina acest lucru căutând cuvintele dvs. și vedeți cum se clasează. Dacă două dintre cuvintele dvs. cheie similare sunt clasate pe aceeași pagină de căutare, înseamnă că aparțin unui subiect similar și le puteți insera în aceeași pagină. De asemenea, puteți utiliza Keyword explorer pentru a identifica un subiect părinte pentru fiecare cuvânt cheie. Scrieți cuvintele dvs. în Keyword explore și va enumera cuvintele care aduc cel mai mult trafic pe site, iar acestea sunt cuvintele cu „Subiect părinte (Parent Topic)”.
Să presupunem că aveți în minte acest cuvânt cheie, „best football balls” și doriți să vindeți colecția de mingi, “best football balls” nu v-a fi potrivit în acest caz. Când oamenii caută „best football balls”, vor în primul rand, opinii despre mingi de fotbal, revizii sau liste și nu neapărat shop-uri online. Dar, desigur, acest lucru nu este întotdeauna neapărat adevărat. În orice caz, Google cunoaște cel mai bine intenția de căutare, deci, dacă doriți să creați conținut adecvat pentru utilizatori și să se potrivească cuvintelor cheie dorite, atunci ar trebui, din nou, să dați un search pe Google cu aceste cuvinte cheie și să vedeți ce tip de conținut se clasează pe prima pagină a rezultatelor. Dacă cuvintele dvs. vă oferă bloguri sau liste ca rezultate, atunci ar trebui să vă schimbați puțin cuvintele cheie, fie să vă adaptați și să construiți același tip de conținut. Luați-vă timp pentru a vă familiariza cu acest concept, deoarece este foarte important să vă aliniați la intenția de căutare (search intent), dacă doriți ca site-ul dvs. să se claseze în top pe pagina cu rezultate.
În timp ce parcurgeți pașii de mai sus, căutarea cuvintelor cheie, analizarea și gruparea acestora, gândiți-vă, de asemenea, la prioritizarea acestora. Ar trebui să le alegeți pe cele care sunt cele mai potrivite pentru dvs. până la urmă. Întrebați-vă dacă aveți deja conținutul pentru aceste subiecte sau de ce va fi nevoie pentru a crea conținut pentru subiectul în cauza, cât de mult trafic va aduce și cât de dură este concurența.
Dacă ați parcurs toate regulile de mai sus, sunteți cu un pas mai aproape de a crea conținut pentru prima pagină Google, dar, desigur, doar prin practica puteti perfecționa, așa că nu vă așteptați la rezultate fără muncă.
Pentru a încheia acest articol, am câteva bunătăți bonus pentru dvs., câteva linkuri utile cu instrumente de cercetare, utile pentru cercetarea cuvintelor cheie.